zaterdag 5 maart 2016

Kort en goed


Hartelijk welkom en welkom gefeliciteerd bij deze samenvatting van wat de HH voor wandelingservaringen beleefden op de vierde dag van de maand maart 2016. Uiteraard laten we niet alle wetenswaardigheden de revue passeren. In die zin volgen we het voorbeeld van landen, waar hier en daar van hogerhand in de berichtgeving wordt ingegrepen. Wij doen het geheel vrijwillig en niet om onszelf er beter door naar voren te laten komen. Het zou volkomen onnodige vertraging opleveren om nu niet direct over te gaan tot het tentoonstellen van de belevenissen, maar toch doen we dat. Het volgende is daarvoor uitermate geschikt in onze ogen. De heer R. Plant heeft een handvol jaren geleden in een lied over een trap naar de hemel iets geuit over het feit dat één woord meer betekenissen kan hebben. In dat licht vragen we uw aandacht voor de woorden "Weer" en "Als". Als eerste Weer: Klimatologische omstandigheden en tevens Wederom. Dan Als: Indien, Op het moment dat en In de hoedanigheid van. Een voorbeeld van het eerst woord in een zin: Als het weer goed blijft, gaan we weer wandelen.
 Wel een ietwat omslachtige manier om een brug naar onze wandeling te maken, maar we doen het er maar mee. Voordat de wandeling ging beginnen, hadden de HH in verband met het regenachtige karakter van het weer telefonisch contact over de te volgen strategie. Besloten werd om omstreeks 12.00 uur nogmaals te contacten en eerst nog maar niet volledig te verregenen. Even tussendoor: het HF-boekexemplaar van 100 Wandelingen van HH was bij HH afgeleverd en ook een verzameling, in verband met interne verhuizing, overbodige en ter overname cd's bevond zich bij hem. In zijn onbegrensde goedheid besloot HH om stiekem rond 10.30 uur bij HF langs te gaan en beide zaken daar af te leveren. Vergezeld van een ander leuk presentje voegde hij de daad bij zijn gedachten en in opperste verrassing nam HF het aangebodene in ontvangst. Blijdschap overheerste. Zo, nu weer verder. Gingen jullie dan niet direct wandelen? Neen. Afspraken zijn afspraken en zo werd rond twaalfen weer contact gezocht. Rond twee uur zou het weerbeeld minder nattig zijn en zodoende startte op Blaak rond dat tijdstip de trip. HH dacht aan Delfshaven en HF aan de Provenierssingel. Beide doelen werden in de uitvoering meegenomen. Allereerst het Proveniersgebeuren. Waarom daar naartoe? Nou, het was de HH ter ore gekomen dat daar ergens een pand staat, waar men grammofoonplaten verzameld. De HH zijn niet vies van dergelijke voorwerpen en vandaar een zoektocht naar voornoemd pand. Daar waar op dinsdag en zaterdag de markt plaatsvindt, konden we nu ongestoord richting het Hofplein gaan. Het mooie op dit stuk van de route bestond vooral uit het feit dat een Lada Niva en een Tesla zonder schroom en discriminatie vrolijk naast elkaar stonden. Overigens wel ietwat jaloers bekeken door Porsche en dikke Audi. Bij het zien van de replica van de Delftse Poort staken we de Pompenburg over.
 Twee heren met handgrondboren en op de fiets waren vast wel iets van plan, maar daar konden we niet op wachten. Aangekomen op de singel speurden we als Holmes en Watson de panden af. Echt pas aan het einde troffen we het gezochte aan. Met verbazing namen we kennis van de hoeveelheid en de manier van uitstalling der platen. Nu doel 1 bereikt was, konden we ons volledig storten op te tweede. Daarom over de Spoorsingel naar de Statensingel. In deze laatstgenoemde zagen we een netwerk van drijvende buizen en ander plastic attributen. Alles was gekoppeld aan een drijvend iets voorzien van een motor en een cabine. We vermoeden dat de persoon die daar inzat de bestuurder van het geheel was. We konden hem echter niet betrappen op een beweging van welke aard dan ook. Onze conclusie: slapend aan het werk. Niet 100% procent jaloers, maar toch enigszins aangedaan vervolgden we ons pad. Vlak bij de dierentuin kwamen we langs een speeltuintje. HF mocht van HH wel ergens op. HF koos uiteindelijk voor het oranje vlak onder en om de glijbaan. 't Viel tegen. Tegenover de lekkebandauto staat het appartement waar metalen reclamebordjes voor het raam staan. Zeer de moeite waard om eens te gaan bekijken. Ook het (eigen gemaakte?) schilderijtje is vermakelijk. En weer werden we bij het oversteken niet aangereden. Bij het dienstingangshek van de Diergaarde rees bij HF de vraag tot welk aardappelras hekpiepers behoren. Tijdens de daarop volgende gedachtewisseling, zowel vóór, in als ná de tunnel werd veel duidelijk. Gelukkig bleef nog méér onduidelijk. De Beukelsdijk: zijstraten veranderen soms van namen en Carré blijkt dus niet alleen in Amsterdam te zijn. Kerkgangers zijn we niet, ondanks de vriendelijke uitnodigingstekst op het Poolse R.K.-gebouw. Dan maar gauw de Van Cittersstraat op. Waarschijnlijk heeft 1 der bewoners een tijdje onze verhalen gevolgd en gelezen over onze waterlatingen tijdens wandelingen. Geheel belangeloos werd een toilet beschikbaar gesteld. HF vond het een geweldige geste, terwijl HH wat terughoudend was in verband met gebrek aan privacy.
De Mathenesserweg: hoeveel het aanbod aan kapperszaken niet onderdoet voor een Beukelsdijk of Schiedamseweg liepen we gewoon door. HF was deze week al geweest en HH kon ook best nog even wachten. Op bijgeplaatste foto is te zien wat sommigen verstaan onder huishoudelijke artikelen. Ook werd ons duidelijk dat sommigen helemaal geen mobieltje nodig hebben om zich verstaanbaar te maken aan de medemens. Dat HH daar niet onder valt, bleek op de Schiedamseweg.
 Delfshaven is inmiddels ook bereikt, fotootje van de Voorhaven en het geboortehuis van Piet Heyn krijgen we nu in het vizier. Op de muur lezen we waar de buit van de Zilvervloot uit bestond:  De buit bestond uit 177.000 pond zilver, 66 pond goud, duizend parels, 37.375 huiden, 361 kisten suiker en 3000 zakken van de kostbare kleurstoffen indigo en cochenille. Daarnaast waren er nog kleinere partijen waardevolle objecten die grotendeels door de bemanning achterover werden gedrukt. Ook behoorde een papegaai ertoe.
Met deze kennis op zak een foto gemaakt van de Achterhaven en de Willem Buytewechstraat in. Kijk nou eens: die fietser heeft op zijn rugzak een driepotig krukje vastgebonden. Dat is handig zeg. Bij de snackbar lezen we dat een wc zonder consumptie 1 euro kost. Die van de van Citterstraat is bij ons favoriet. De brug bij de Plukjekaalstraat ging niet op tijd weer naar beneden, zodat we ongestoord konden doorlopen. Bij het Erasmus MC hebben inkomende ambulances voorrang. Doe uw voordeel ermee zouden we willen voorstellen. Waardoor het kwam is niet duidelijk. HH ging een foto nemen van de achterkant van het Boymans-museum. Hoewel er absoluut geen weg is, maar slechts een grasveldje, wilde HH HF op de mouw spelden, dat de boom in de weg stond.
Nu, het laatste woord is daarover wel gezegd en nu ook geschreven. Na een door een van Brabants accent voorziene dame toegeworpen "VET" kwamen we bij Old Dutch. Daar is tegenwoordig een grote muurschildering te bewonderen. Hoofdrolspelers uit het redelijk recente beroemdhedenverleden van Rotterdam worden daar al dan niet mooi vereeuwigd. Bijvoorbeeldt: een Julest Deeldert, Leet Towerst, Gerardt Coxt, Adreet vant Duint en Joket Bruijst. Na al dit moois betraden we de ingang van Het Belgisch Biercafé. Terwijl er liedjes van INXS, Mick Jagger en vele anderen werden afgespeeld, genoten we van bitterballen, frietjes, Filou Tripel, Kompaan Mahoni Marina, Jack the Ripper IPA, Weihenstephaner Vitus, Prael Blond en de weer voorbijkomende rugzak met krukje en fietser. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten