zondag 5 november 2017

Bouten


Weet u nog dat HH naar de afgelopen twee wandelingen zich be-openbaarvervoerden? Nou, dat beviel zo uitstekend, dat ook daarna keer er niet veel overleg voor nodig was om wederom een dergelijke move te maken.
Ook het geheel afsluiten in een biercafé bleek al 2 keer een fabeltastische keuze. Hoewel we niet helemaal onbekend zijn in de omgeving van Gouda, kwam HF op de proppen met een knooppuntenwandeling te aldaar. Om te starten bij het Goudse treinstation spraken we af om samenkomst in de trein op station Rotterdam Alexander te doen. HF meldde via een berichtje, dat hij geheel vooraan in de trein zat. Nee, niet als machinist natuurlijk, maar als passagier en dus gewoon in een coupé. HH stapte wel in dezelfde trein, maar koos er voor om nog even het ontmoetingsmoment uit te stellen tot uitstapping in Gouda. Het weerzien was er niet minder gezellig en prettig door. Handdrukken werden uitgewisseld en de routevoorschriften werden er bij gehaald. En daar stonden we dan buiten het station; uitgecheckt en wel. Starten deden we bij punt 69. Volgens ons werden we daar vandaan teruggestuurd naar het station om aan de andere kant daarvan verder te gaan. Daar zagen we geen aanwijzing waardoor we verder konden. Maar zoals gezegd hebben we daar wel eerder voetstappen gezet. Met die ervaring en eensgezindheid liepen we eigenlijk vlekkeloos en gedecideerd naar punt 49. So far so good. Bouwvallen en scheve huizen waren nog steeds van de partij. Wellicht onder andere door nog aanwezige helloweenversieringen. Hoe dan ook; daar waar men met een hoogwerker iets bij een brug aan het was, begon het stuk langs de Breevaart.Een toeziend oog van een lapjespoes leidde ons naar de sluis en het trapje naar beneden.
Vrij snel daarna (in onze beleving althans) kregen we volop zicht op de Reeuwijckse Plassen. Een mini-uitvoering van een hazewindhond deed een prachtig dansje. De begeleidende mevrouw had ooit eens iets aan onder andere haar gezicht plastisch laten veranderen. Erg goed gelukt. In een heel grijs verleden (maart 2007) hadden de HH eens als afsluitplek het aan de plas liggende 't Wapen gekozen. Het destijds voorgeschotelde bittergarnituur ervaren we nog steeds als superieur. Hoewel het wel tijd was voor wat eten en drinken, konden we de verleiding weerstaan en gingen op de picknickbank op het kruispunt de spreekwoordelijke boterhammen van de spreekwoordelijke pindakaas voorzien. Vermakelijk was het stokstaarthondje in het mandje voor op de fiets. Men is best aardig daar in Reeuwijk Brug, gezien het feit dat een aantal mensen ons een smakelijk maaltijd wensten. HH had, door al de bedankjes voor de wensen, nog zoveel brood over, dat de rest tijdens het wandelen werd opgepeuzeld. Tijdens die exercitie liepen we tussen nieuwe huizenaanbouw en apk-winkels. De bruine hond ging niet in op ons aanbod om met ons mee te gaan. Door het omdraaien van een verkeersbordpaal werden we de verkande keer op gestuurd.
Al snel terugschreden en ja hoor daar ging het allemaal weer goed. Een stuk groen kregen we voorgeschoteld en blijkbaar troffen we dit pad aan juist op het hondenuitlaatmoment. Eerst verscholen in het groen doemde een zoekende hond op. Later bij een open stuk vertelde een mevrouw ons dat ze high was. Raar maar waarschijnlijk waar. Er bevond zich niemand op de omheinde stormbaan in de buurt van de heuvelachtigheid. Belgische visioenen schoten door ons hoofd. Na de poes op hoge poten en een tak vernielend paard kregen we zicht op het geboortehuis van 15 stuks kinderen van papa en mama Moons.
Inmiddels waren we weer, voor korte duur, in Gouda beland. Gezellig keuvelend liepen we parallel aan de A-12. Langs het tuincentrum met een uitkijktoren en nog veel meer moois. De route stuurde ons nu naar een graslandig klompenpad. Vrij snel ontdekten we, dat we geen dergelijke houten schoenen droegen. Of het nou kwam daar het fietsmeisje, dat een paar keer heen en weer reed en zelfs stopte bij de plek waar we over het hek waren geklommen: geen idee. We klommen terug en verlieten het klompenpad en vervolgden over asfalt.
De zin en het nut van dit bord drong niet tot ons door. Wat de bedoeling van de inzittenden van de geparkeerde GB-auto is geweest, kwam niet duidelijk uit de verf. Bij dit grote kruispunt zagen we, wat later tot aan de Goudse binnenstad de laatste, aanwijzing. Waar of wat er niet helemaal juist ging: we vroegen het Joost, maar zelfs die bleef het antwoord schuldig. De meneer met de kleine tractor keek niet blij toen zijn collega op een hoogwerker zei, dat het al klaar was. Niet lang daarna liet HH weten, dat hij twee brailleboeken tegelijkertijd aan het lezen is. HF stak zijn verbaasdheid en respect niet onder stoelen of banken. Eerst dachten we van de terugkeer van een mythisch persoon, maar al snel bleek, dat bij de enorme kerk de meneer in kwestie in een bootje op het water stond. Omdat HH goed de weg weet in Gouda liep het allemaal best lekker en ook nog goed af. Door het parkje en langs de Jugendstil-panden en op naar de Kattensingel. Geen kat te bekennen, maar dat zal wel zo horen. De oversteek gemaakt en langs zeer uit de kluiten gewassen dames op een dak op naar de Markt om te herdenken dat we daar ooit op een 4de mei 's avonds om acht uur waren. Veel historische panden later zagen we in en rond een rolstoel twee personen, die volgens HH omstebeurten wisselden van zit- en duwplaats. En dan was het nu de beurt aan de wandeling om gestopt te worden.
Verbaast het u als we zeggen dat we om dat einde te vieren in het enige biercafé in Gouda neer streken. De Goudse Eend is een waar paradijs als u het ons vraagt. Een medebezoeker vroeg aan de barman hoelang hij hier al zat. Het antwoord was dat de zaak sinds twee uur open was. Voorts vroeg een andere klant of men ook een lekkere bokbier in het assortiment voerde. De uitbater hield zich op de vlakte. Wij niet. Diverse biersoorten en -smaken lieten we op onze smaakpapillen los. Allemaal winners, net als de bierbitterballen en het oerbrood met bierkaas. Kortom, nummer drie in de reeks van de combinatie ov-reiswandeling en biercafé was ook weer een groot succes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten